LA HISTÒRIA ARLEQUINADA: 1903 - 2005
 
Segons ens narra en Josep Rosell Casablancas en el seus "Primers capítols per la Història del futbol a Sabadell", tot va començar a l'estiu de l'any 1901 en una de les freqüents tertúlies que es feien en el Centre Català. En aquella ocasió, el tema en qüestió no estava relacionat amb la política ni amb assumptes locals, si no que venia donat per una curiosa novetat explicada pels germans Joan i Quimet Saus que acabaven d'arrivar de Lille (França) on havien estat estudiant. Aquesta novetat consistia en que allà s'hi practicava un esport desconegut: el futbol. Les explicacions dels germans Saus van provocar tal entusiasme, que molts dels tertulians van mostrar el seu dessig de practicar aquest nou esport i van decidir de fer servir el camp conegut com el Pla dels Cartons de Sant Oleguer, convertint-se doncs en el primer escenari a on s'hi disputaven partits de futbol a la nostra ciutat.
 
El Centre Català, habitual lloc de tertulia de l'època, estava situat a la Rambla cantonada amb c/ Lacy, on actualment hi han oficines de les C.C.O.O.
 
A principis del 1902 aquest nou esport ja es practicava regularment i, com que el camp de Sant Oleguer quedava tan lluny que s'hi tenia que anar en tartana, es va buscar un nou lloc dintre del casc urbà de Sabadell. A tal efecte, es va habilitar un solar que hi havia en la confluència dels carrers del Sol i de Cervantes.
Vista la popularitat assolida pel futbol en la nostra ciutat, els seus promotors van decidir llogar uns terrenys a la Creu Alta, propietat de la casa Fontanet, a on s'hi va construir un velódrom de 333 metres al voltant del terreny de joc (les curses ciclistes ja comptaven amb molts afeccionats en aquell temps). Això va fer augmentar el nombre d'associats i colaboradors que també volien disfrutar d'aquestes instal.lacions. L'acte inaugural de l'antic camp de la Creu Alta es va cel.lebrar el 3 de Juny de 1906 amb un programa que incluïa curses ciclistes i atlètiques, salts d'alçada i un partit de futbol entre el nostre equip i el potent equip "X" de Barcelona (que anys després es convertiria en l'actual Espanyol). El resultat va ser de 4 a 1 a favor dels visitants.
 
L'any 1907, i amb motiu de la Festa Major, es van celebrar a l'interior de l'Estadi de la Creu Alta, varies curses de motos i bicicletes.
 
Devant de la necessitat de fer oficial aquesta organització i de donar uns estatuts a la nova entitat, el dia 5 de Juny de 1906 es va signar l'Acta fundacional (remitida a la Federació Catalana de Futbol) i es va constituir la primera Junta Directiva presidida per Joan Grau. També es van nomenar Modest Duran pel càrrec de vicepresident, Pere Dalmau com a tresorer, Joan Bta. Saus com a vocal comisari del camp i Ricard Maymó com a secretari. 
 

 Veure Acta Constitucional

Veure els reglaments del Club

 Veure el primer contracte de lloguer del camp

 Veure foto Sr. Joan Grau, primer President del Club

TOTS ELS PRESIDENTS DEL CLUB
 
Malgrat que aquests primers anys de la història, semblava que el nostre futbol guanyava adeptes i prestigi, el cert és que l'ambient fou decaient, i el 1909 es temia fins i tot que l'Entitat desaparegués. Fou després, quan els responsables del Centre d'Esports, donaren pas i ajut a un grup jove, per tal que intentés salvar la continuïtat. Va néixer el Sabadell F.C. amb una primera Junta Directiva que estava formada per Felip Daví (president), Joan Campos (secretari), Josep Rosell (tresorer) i Joan Saus i Antoni Cabané (vocals). El 22 de novembre de 1911 foren aprovats els nous reglaments pel Governador Civil. El local social va passar del Centre Català, al Cafè Ibèric del Pedregar. La nova entitat començà amb 57 socis, que pagaven una pesseta al mes.
 
Dues fotografies de l'any 1910. La alineació de la dreta està composta per Pla, Saus, Aragay I, Comas, Giravent, Daví; Cabané, Monistrol, Aragay II, Gorina i Trabal.
 
El 31 de desembre de 1911, en un partit jugat pels dos equips de la ciutat i amb motiu d'un festival benèfic organitzat pel Centre d'Esports, es van instal.lar per primera vegada les xarxes a les porteries de la Creu Alta. Aquelles xarxes es van comprar a Paris i van costar 58 francs (62 pessetes al canvi de l'època).
 
Fotografia del 21 d'abril de 1912.
 
El 1912 en un partit es recaptaven cinquanta pessetes.
 

Primer partit amb llum elèctrica.

 Veure crònica a tamany original

Segon partit amb llum.

 Veure crònica i foto a tamany original

 
No va ser fins l'any 1913 que va arrivar el primer gran éxit a nivell esportiu. Es va assolir el títol català de 2ª Categoria que va donar accés a participar en el Nacional d'aquesta categoria arrivant a la final on es va enfrontar amb el "Cardenal Cisneros" de Madrid. L'equilibri fou tal que s'arrivaren a jugar fins a quatre partits . Finalment el Sabadell s'adjudicà el seu primer títol de caràcter "nacional" degut a la no presentació en el cinquè partit dels madrilenys que aduïren cansanci. Alguns dels protagonistes d'aquell primer títol van ser : Saus, Aragay, Casas, Giravent, Cabané, Monistrol i Trabal, (d´altres noms es perden en el transcurs de l'història).
 
La seu del C.E. Sabadell a l'any 1913 durant la Festa Major. La seu estava a la Rambla on avui hi ha un establiment "Miró". S'hi pot observar una pancarta anunciant el proper partit.
Arribada dels Campions a Sabadell
 
Els primers partits internacionals que va disputar el Centre d'Esports es van celebrar els dies 12 i 13 d'abril de 1914 amb la visita del "Stade Montpellier". Els resultats de la doble confrontació van ser d'empat a 1 en el primer partit i de 2 a 1 a favor del Sabadell en el segon. A l'any següent s'havia de tornar la visita a la ciutat francesa però malauradament l'esclat de la Primera Guerra Mundial ho va impedir.
 
L'equip del Sabadell que va jugar els 2 partits contra el Montpellier (12 i 13 d'abril de 1914)
Equip de la temporada 1915-16
Fotografia del 1916. L'alineació està composta per Retana, Estruch, Segarra, Figuls, Pérez, Costa, Balart, Cabedo, Morales, Monistrol i Sallés.
Tot i el peu de la foto, en Joan Barberan ens assegura que la foto correspon al 1920 i que els jugadors que s'hi poden veure son: Sisquella, Anselmo, Quiko, Diviu, Morera, Balart, Cavedo, Mateu, Costa, Llumà, Perez, Estruch i Comas.
Fotografia de la temporada 1919-20, quan l'equip va quedar sub-Campió de Catalunya. Podem veure-hi a Cabedo, Estruch, Costa, Moix; Morera, Llumà, Pérez; Balart, Domènec, Tena I, Mateu i Monistrol.
 

El segon títol arrivà a la temporada 1929-30 amb la consecució del Campionat de Catalunya de Segona Categoria. El Centre d´Esports havia perdut la Categoria A i jugaba en la Segona Preferent, on militaven l'Atlètic de Sabadell, el Terrassa, el Tarragona, el Manresa, el Vilanova, el Palafrugell, l'Iluro de Mataró i el Gràcia, que estaven dividits en dos grups.

La competició començà el 22 de Setembre de 1929, i el Sabadell ja guanyava el Terrassa el primer dia per 2 a 1. A la segona jornada els dos equips de la ciutat empataren a 2. El Sabadell va quedar primer del seu grup i va disputar el títol absolut amb l'Iluro de Mataró a doble partit. El primer es va jugar "a casa" i el Sabadell va guanyar per 1 a 0. A Mataró, i ben recolzat per l'afecció que el va acompanyar massivament, s'adjudicà el títol de campió després de guanyar per 1 a 2 (gols de Morral i Bertran). L'equip sabadellenc estava format per Massip, Giner, Roure, Salanguera, Costa, Codina, Sitges, Bertran, Morral, Sala i Pérez.

Tal com ens explica el Sr. Josep Costajussà i Oliver en el seu llibre "Onze i la bimba", aquell triomf va despertar un enorme entusiasme en la població ja que fins i tot el resultat del partit de Mataró fou anunciat a tots els cinemes de la Ciutat, així com l'hora en que l'expedició arrivaria a l'Estació del Nord de Sabadell. Varen acudir a rebre'ls, representants del nostre Ajuntament i la Banda Municipal.

 
HISTORIAL ESPORTIU. LLIGA CATALANA
(CLICKA SOBRE LA TEMPORADA PER VEURE LES DADES I ARXIUS GRAFICS)
Des de l'any de la fundició, el 1903, fins al 1940 el C.E. Sabadell F.C. va participar en varis campionats de tipus "Social" i "Regional", aconseguint bons resultats.
No va se fins l'any 1930 quan el C.E. Sabadell F.C. es va iniciar als Campionats Espanyols
1923-24
1a Categoria
Classificat en 3er lloc
1924-25
SENSE DADES
--
1925-26
SENSE DADES
--
1926-27
SENSE DADES
--
1927-28
SENSE DADES
--
1928-29
1a Categoria
Classificat en 5è lloc. Descendeix
1929-30
2a Cat. Preferent
Campió grup II i de Categoria. Ascendeix
1930-31
1a Categoria
Classificat en 2on lloc
1931-32
1a Categoria
Classificat en 4rt lloc
1932-33
1a Categoria
Classificat en 5è lloc
1933-34
1a Categoria
Campió de Catalunya
1934-35
1a Categoria
Classificat en 2on lloc
1935-36
1a Categoria
Classificat en 3er lloc
1936-37
1a Categoria
Classificat en 5è lloc
1937-38
1a Categoria
Classificat en 8è lloc
1938-39
No es va cel.lebrar el Campionat, al estar en Guerra Civil
1939-40
1a Categoria
Classificat en 6è lloc
Les noves "autoritats futbolistiques" van suprimir des d'aquesta temporada els campionats "regionals".
HISTORIAL ESPORTIU LLIGA ESPANYOLA
(CLICKA SOBRE LA TEMPORADA PER VEURE LES DADES I ARXIUS GRAFICS)
1930-31
3a Divisió
Classificat en 2on lloc del grup III
1931-32
3a Divisió
Campió grup III
1932-33
3a Divisió
Classificat en 2on lloc. Ascens a 2a Divisió
1933-34
2a Divisió
Classificat en 9è lloc
1934-35
2a Divisió
Classificat en 2on lloc. Play-off d'ascens. Finalista Copa d' Espanya
1935-36
2a Divisió
Classificat en 5è lloc
1936-37
No es va cel.lebrar el Campionat, al estar en Guerra Civil
1937-38
No es va cel.lebrar el Campionat, al estar en Guerra Civil
1938-39
No es va cel.lebrar el Campionat, al estar en Guerra Civil
1939-40
2a Divisió
Classificat en 2on lloc del grup III
1940-41
2a Divisió
Classificat en 9è lloc
1941-42
2a Divisió
Classificat en 1er lloc. Play-off d'ascens a Primera.
1942-43
2a Divisió
Classificat en 2on lloc. Ascendeix per primera vegada a 1a Divisió
1943-44
1a Divisió
Classificat en 9è lloc
1944-45
1a Divisió
Classificat en 13è lloc. Descendeix a 2a Divisió
1945-46
2a Divisió
Campió. Ascendeix a 1a Divisió
1946-47
1a Divisió
Classificat en 5è lloc
1947-48
1a Divisió
Classificat en 12è lloc
1948-49
1a Divisió
Classificat en 14è lloc. Descendeix a 2a Divisió
1949-50
2a Divisió
Classificat en 6è lloc
1950-51
2a Divisió
Classificat en 3er lloc
1951-52
2a Divisió
Classificat en 5è lloc
1952-53
2a Divisió
Classificat en 11è lloc
1953-54
2a Divisió
Classificat en 6è lloc
1954-55
2a Divisió
Classificat en 10è lloc
1955-56
2a Divisió
Classificat en 5è lloc
1956-57
2a Divisió
Classificat en 2on lloc
1957-58
2a Divisió
Classificat en 2on lloc
1958-59
2a Divisió
Classificat en 2on lloc. Promoció guanyada pel Granada
1959-60
2a Divisió
Classificat en 7è lloc
1960-61
2a Divisió
Classificat en 6è lloc
1961-62
2a Divisió
Classificat en 8è lloc
1962-63
2a Divisió
Classificat en 16è lloc. Descendeix a 3a Divisió
1963-64
3a Divisió
Campió del Grup IV. Ascendeix a 2a Divisió
1964-65
2a Divisió
Classificat en 2on lloc. Promociona i ascendeix a 1a Divisió
1965-66
1a Divisió
Classificat en 14è lloc. Guanya la promoció de descens.
1966-67
1a Divisió
Classificat en 8è lloc.
1967-68
1a Divisió
Classificat en 12è lloc.
1968-69
1a Divisió
Classificat en 4rt lloc.
1969-70
1a Divisió
Classificat en 13è lloc.
1970-71
1a Divisió
Classificat en 13è lloc.
1971-72
1a Divisió
Classificat en 18è lloc. Descendeix a 2a Divisió
1972-73
2a Divisió
Classificat en 12è lloc
1973-74
2a Divisió
Classificat en 15è lloc
1974-75
2a Divisió
Classificat en 19è lloc. Descendeix a 3a Divisió
1975-76
3a Divisió
Classificat en 6è lloc
1976-77
3a Divisió
Campió. Ascendeix a 2a Divisió
1977-78
2a Divisió
Classificat en 6è lloc
1978-79
2a Divisió
Classificat en 12è lloc
1979-80
2a Divisió
Classificat en 6è lloc
1980-81
2a Divisió
Classificat en 7è lloc
1981-82
2a Divisió
Classificat en 11è lloc
1982-83
2a Divisió
Classificat en 18è lloc. Descendeix a 2a B
1983-84
2a Divisió B
Campió. Ascendeix a 2a A
1984-85
2a Divisió A
Classificat en 4rt lloc
1985-86
2a Divisió A
Classificat en 2on lloc. Ascendeix a 1a Divisió
1986-87
1a Divisió
Classificat en 15è lloc.
1987-88
1a Divisió
Classificat en 19è lloc. Descendeix a 2a Divisió A
1988-89
2a Divisió A
Classificat en 13è lloc.
1989-90
2a Divisió A
Classificat en 7è lloc.
1990-91
2a Divisió A
Classificat en 12è lloc.
1991-92
2a Divisió A
Classificat en 9è lloc.
1992-93
2a Divisió A
Classificat en 20è lloc. Descendeix a 3a Divisió per deutes.
1993-94
3a Divisió
Campió de grup. Ascendeix a 2a Divisió B
1994-95
2a Divisió B
Classificat en 11è lloc.
1995-96
2a Divisió B
Classificat en 16è lloc. Play-off per la permanència. Salva la categoria
1996-97
2a Divisió B
Classificat en 11è lloc.
1997-98
2a Divisió B
Classificat en 11è lloc.
1998-99
2a Divisió B
Classificat en 7è lloc.
1999-00
2a Divisió B
Classificat en 13è lloc. Campió Copa Federación
2000-01
2a Divisió B
Classificat en 3er lloc grup III. Play-off d'ascens
2001-02
2a Divisió B
Classificat en 14è lloc grup II.
2002-03
2a Divisió B
Classificat en 7è lloc grup III.
2003-04
2a Divisió B
Classificat en 16è lloc grup III. Play-off per la permanència. Salva la categoria
2004-05
2a Divisió B
--
2005-06
2a Divisió B
Descents a 3a
2006-07
3a Divisió
Ascens a 2a B
2007-08
2a Divisió B
Temporada actual
"Palmarés"
Participacions Copa de Ferias (UEFA)
1
Subcampió Copa (Actual Copa del Rei)
1
Campió Copa Federación
1
Campió de 2a Divisió
2
Subcampió de 2a Divisió
6
Campió de 2a Divisió B
1
Campió de 3a Divisió
4
Subcampió de 3a Divisió
2
Resum Lliga Espanyola
Temporades a 1a Divisió
14
Temporades a 2a Divisió A
39
Temporades a 2a Divisió B
14
Temporades a 3a Divisió
8
Classificació històrica Lliga Espanyola
(Clickant aquí la podràs veure complerta)

 ALTRES DADES HISTÒRIQUES

"VELLA" CREU ALTA

INAUGURACIÓ NOVA CREU ALTA

EL SABADELL CAMPIÓ D'ESPANYA (1913)

EL SABADELL CAMPIÓ DE CATALUNYA (1913)

EL SABADELL SUB-CAMPIÓ DE LA COPA D'ESPANYA (1935)

LA PARTICIPACIÓ ARLEQUINADA A LA COPA DE FIRES, ACTUAL UEFA (1969)

EL SABADELL CAMPIÓ DE LA COPA FEDERACIÓN (2000)

 

CANVI DE GESPA A LA NOVA CREU ALTA

(2000)

CURIOSITATS ESTADISTIQUES

BIOGRAFIES

SABALLUTS QUE HAN FET HISTÒRIA

Selecció de Joan Barberan i Manel Escribà

BIBLIOGRAFIES

"ELS PRIMERS CAPITOLS PER A LA HISTÒRIA DEL FUTBOL A SABADELL"

Llibre de Josep Rosell i Casablancas

RETALLS DE PREMSA

"EL ESTADI CREU ALTA CUMPLE 30 AÑOS"

Crònica de P. Figueras per a D.S. (19/8/97)

"UN NONAGENARIO QUE NO SE JUBILA"

Crònica de I. Palacios per a L.V. (4/4/97)

"EL SABADELL QUE PRESUMIA EN EUROPA"

Crònica de J. Ache per a D.S. (19/11/96)

ALTRES FOTOGRAFIES

CAPSA DE LLUMINS. ANYS 1980.

ENS HO ENVIA GERARD TAULÉ.

GRACIAS GERARD!

ESCUT EN XAPA METAL.LICA ESPECIAL PER A COTXE . ANYS 1960.

ENS HO ENVIA JOSE LUIS MARTINEZ, DES DE TRIGUEROS, HUELVA.

GRACIAS JOSÉ!

JUGUET "MILLON" O "FLIPPERS" DELS ANYS 69 O 70. A TAMANY NATURAL, MEDEIX QUASI MITG METRE.

ENS HO ENVIA JOSE LUIS MARTINEZ, DES DE TRIGUEROS, HUELVA.

GRACIAS JOSÉ!

CROMO DEL JUGADOR ARLEQUINAT TENA, DE LA COL.LECCIO "FOOTBALL GALERIA DE JUGADORES" DE L'EDITORIAL I.C. PLAUBER. ANY 1920.

ENS HO ENVIA JOSE LUIS MARTINEZ, DES DE TRIGUEROS, HUELVA.

GRACIAS JOSÉ!

CARTELL DEL PARTIT DE LA FESTA MAJOR D'AMPOSTA, DELS ANYS 40

ENS HO ENVIA JOSE LUIS MARTINEZ, DES DE TRIGUEROS, HUELVA.

GRACIAS JOSÉ!

SABRIES DIR-NOS DE QUIN ANY ES EL CARTELL? ENVIA'NS UN EMAIL

CAIXA DE PLASTIC DUR QUE ES VA DISTRIBUIR COM A PUBLICITAT A FINALS DELS ANYS 60

LA FOTO L'ENVIA JOSE LUIS MARTINEZ, DES DE TRIGUEROS, HUELVA.

GRACIAS JOSÉ!

FOTOGRAFIA DELS ANYS 20 O 30, EN LA QUE NOMÉS CONEIXEM EL PORTER QUE HI APAREIX: BAUDILI FALGUERA

LA FOTO ENS L'ENVIA JOSE HELLBERG, NET D'EN BAUDILI, DES DE SUÈCIA.

GRACIAS JOSÉ!

SABRIES APORTAR-NOS MÉS DADES DE LA FOTO? ESCRIU-NOS

XAPES DE LES "PAPALLONES FUTBOLISTES", FABRICADES DURANT ELS ANYS 60.

MATERIAL PROPORCIONAT PER JOSE LUIS MARTINEZ. GRACIAS!

SABRIES PRECISSAR MÉS DADES DE LA XAPA? ESCRIU-NOS

XAPA DE LA BEGUDA "KONGA", FABRICADA DURANT ELS ANYS 60.

FOTOGRAFIA PROPORCIONADA PER JOSE LUIS MARTINEZ. GRACIAS!

SABRIES PRECISSAR MÉS DADES DE LA XAPA? ESCRIU-NOS

UNA FOTOGRAFIA DELS ANYS 60.

PODEM VEURE-HI L'ARLEQUINAT GARZÓN AMB UNA CANALLA.

FOTOGRAFIA PROPORCIONADA PER JOSEP SOLER. GRÀCIES!

SABRIES PRECISSAR LA DATA O APORTAR MÉS DADES DE LA FOTO? ESCRIU-NOS

UNA FOTOGRAFIA DELS ANYS 30.

PODEM VEURE-HI L'ARLEQUINAT TENA I AMB UNA CANALLA I EL MÍTIC RICARD ZAMORA "EL DIVÍ", JA EN LA SEVA ÈPOCA DE L'ESPANYOL.

FOTOGRAFIA PROPORCIONADA PER EN JOAN BARBERAN. GRÀCIES!

SABRIES PRECISSAR LA DATA O APORTAR MÉS DADES DE LA FOTO? ESCRIU-NOS

CROMO DEL 1915.

ENVIAT PER JOSE LUIS MARTINEZ CABRERA. GRACIAS!

BANDERÍ DELS ANYS 60.

ENVIAT PER JOSE LUIS MARTINEZ CABRERA. GRACIAS!

CROMOS TROQUELATS DELS ANYS 40.

ENVIATS PER DAVID FERRER REVULL. GRÀCIES!

FOTOGRAFIA DE LA 2a MEITAT DELS ANYS 40.

PODEM VEURE-HI A ZAMORA FILL (DE PEU) AMB ROCA, BARTOLÍ I ROVIRA

FOTO ENVIADA PER JOAN BARBERAN. GRÀCIES!

SABRIES PRECISSAR LA DATA O APORTAR MÉS DADES DE LA FOTO? ESCRIU-NOS

COLECCIONS DE CARTES DELS ANYS VINT.

ENVIADES PER DAVID FERRER REVULL. GRÀCIES!

COL.LECCIÓ DE CAPSES DE LLUMINS ("MISTOS"), EN LES QUE HI APAREIX EL C.E. SABADELL F.C.

ENVIAT PER JOSE LUIS MARTINEZ. GRACIAS!

 

TENS ALGUN DOCUMENT HISTORIC REFERENT AL SABADELL? COL.LABORA AMB NOSALTRES PER A PODER COMPLETAR LA HISTORIA DEL CLUB.

SI US PLAU, ENVIA'NS UN EMAIL I POSSA'T EN CONTACTE AMB NOSALTRES. GRÀCIES!